Je interieur verduurzamen: 5 handige tips

In deze tijd is het milieu natuurlijk een belangrijk thema in de wereld. De mens is de afgelopen eeuwen namelijk niet goed met de aarde omgegaan en daar zie je nu op veel plekken in de wereld de gevolgen van. De ijskappen smelten, oerwouden worden gekapt, overal plastic in de oceanen en ga zo maar door. Het is belangrijk dat er mondiaal een beweging op gang komt, waarbij iedereen gezamenlijk een steentje gaat bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Het is immers nog niet te laat. Als iedereen kleine veranderingen doorvoert in zijn of haar leven, dan kunnen de generaties na ons ook nog genieten van de planeet. Een goed voorbeeld van iets wat je zelf kunt doen, is het verduurzamen van je interieur. Het zijn vaak kleine aanpassingen, maar kunnen een groot verschil maken, als heel veel mensen meedoen.

1. Isolatie

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt veranderen aan je huis om te verduurzamen is het verbeteren van de isolatie. Als je huis beter geïsoleerd is, gaat er minder warmte verloren en hoef je dus minder te stoken. Bij het verbeteren van de isolatie kun je bijvoorbeeld denken aan het laten zetten van dubbel glas en nog eens nakijken of je het dak beter kunt isoleren. Kleine dingen als het ophangen van gordijnen helpen vaak al voor een betere isolatie. 

2. Natuur in en rond het huis

Helemaal in lijn met de interieurtrends van 2020: zorg voor veel groen in en om je huis. Natuurlijke materialen en kleuren zijn namelijk in en dragen daarnaast ook nog eens bij aan een schonere lucht en een betere isolatie. Groen op je dak zorgt bijvoorbeeld voor minder warmteverlies. Verder zorgen veel bomen in de tuin voor verkoeling in de zomer, wat er weer voor zorgt dat je de airconditioning minder hoog kunt zetten. 

3. Gerecyclede materialen of tweedehands meubels

Wat ook helemaal in lijn is met de interieurtrends van 2020, is het gebruik van gerecyclede materialen of tweedehands meubels. Het is modern om juist vintage spullen in je huis neer te zetten. Daar komt bij dat het ook nog eens goed is voor het milieu, aangezien een tweedehands bank bijvoorbeeld niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder wordt weggegooid. 

4. Het aanpassen van je levensstijl

Veel mensen zetten puur uit luiheid een apparaat nooit volledig uit, maar laten het op stand-by staan. Ook worden vaak opladers in het stopcontact laten zitten en de verwarming of lampen niet uitgezet als een kamer wordt verlaten. Dit kost echter wel enorm veel energie, dat allemaal opgewekt moet worden. Probeer dus bewust bezig te zijn met het uitschakelen van apparaten als je een kamer verlaat. 

5. LED lampen

Een laatste belangrijke tip is om alle lampen in je huis te vervangen voor LED lampen. Dit is een van de meest efficiënte manieren om energie te besparen in huis. Gloeilampen verbruiken namelijk veel meer energie. LED lampen zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar zijn ook een stuk beter voor de portemonnee.