huis-opgeruimd-tips-cribio

Je huis opruimen en het ook netjes houden

Na een dag hard werken is het prettig om thuis te komen in een opgeruimd huis. Dat is niet alleen een prettige aanblik, het werkt ook stress verlagend. Niet voor niets is het gezegde dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Het probleem wat echter om de hoek komt kijken is dat je na een dag werken weinig zin hebt om ook nog eens aan de slag te gaan in huis. Toch kun je met slim organiseren je huis netjes krijgen en houden. Met een paar simpele tips in de hand krijg je het onmogelijke voor elkaar.

1. Gebruik labels en categorieën

Opruimen is een ding, dat wil niet zeggen dat je alles ook weer direct kunt terug vinden. Leer jezelf aan dat het vele malen effectiever is om alles goed te organiseren. Dat is eenvoudiger dan je denkt, het kost alleen wel even wat tijd. Ruim de spullen gewoon op per categorie. Met andere woorden: doe het speelgoed bij het speelgoed, bij voorkeur in een aparte bak en plak er desgewenst een label op. Zo is het in een keer duidelijk wat erin zit.

2. Alles heeft een thuis nodig

Spullen die geen eigen, vaste plakken hebben zijn vaak de reden dat een kamer rommelig kan overkomen. Door een logische indeling te hanteren, maak je het niet alleen jezelf makkelijk, je weet in een mum van tijd ook waar iets thuis hoort. Heb je er moeite mee om bepaalde spullen een vaste plek te geven, loop dan door het huis en bepaal wat logisch is. Op die manier voorkom je dat spullen door het huis gaan zwerven en de eetkamertafel een verzamelplek wordt van allerlei spulletjes.

3. Concentreer je op wat je wilt houden

Opruimen is vaak een kwestie van keuzes maken. Niet zelden kom je er pas tijdens het opruimen achter hoeveel spullen je hebt. Pas dan besef dat je eigenlijk spullen bewaard die je niet meer gebruikt en dus alleen maar ruimte in beslag nemen. Minimaliseren kan daarom goed werken, bovendien helpt het om je te focussen op die spullen die je echt nodig hebt.

4. Voorbeeld doet volgen

Woon je samen met andere, dan kan het een hele opgave zijn om de woning netjes te houden. Toch is het de moeite waard om een beetje streng te zijn voor jezelf en je huisgenoten. Heb je een hekel aan opruimen, maak dan een schema zodat iedereen zijn steentje bijdraagt. Dat werkt niet altijd even ideaal, maar ben jezelf wel fanatiek in het schoonhouden, dan is de kans aanwezig dat de anderen je goede voorbeeld volgen.

5. Spelletjes en puzzels staand opbergen

De klassieke methode om puzzels en spelletje op te bergen is door dat verticaal te doen. Zet de spelletjes en puzzels dus rechtop naast elkaar, net zoals je boeken op een boekenplank neerzet. Het grote voordeel is dat alles gesorteerd overkomt en netjes blijft.