klein-wonen-tips-cribio

Slimme woontips voor als je (erg) klein woont!

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, dan zal je wellicht eerder kiezen voor een woning met behoorlijk veel woonoppervlakte. Dat blijkt vaak een hele opgave. Niet zelden zijn dergelijke woningen zeldzaam, als je er al een vindt ligt de vraagprijs vaak ver boven het beschikbare budget. Je zult het dus vaker met een beperkte ruimte moeten doen. Op zich is dat niet zo heel erg, het gemiddelde woonoppervlak in Nederland is namelijk slechts 57 vierkante meter.

Slim omgaan met de beschikbare ruimte

Met die beperkte ruimte is het nu meer dan ooit de kunst om de ruimte zo slim mogelijk te gebruiken. Het goede nieuws is dat je ook met een beperkte ruimte prima uit de voeten kan. In Amerika maken ze daar overigens een hele kunst van en onder de noemer Tiny House Movement laten ze daar zien hoe je kan aanpakken. 

Creatief slapen

Als de ruimte beperkt is, zul je deze zo efficiënt moeten benutten. Dat betekent niet altijd dat het minimalistisch moet zijn, maar een slimme aanpak is wel de sleutel tot succes. Met die gedachte in het achterhoofd is het verstandig om hier rekening mee te houden. In dat geval is een slaapbank ideaal. Zo creëer je in een handomdraai extra ruimte als gasten willen blijven slapen. Terwijl je voorheen beperkt was in de mogelijkheden, kun je nu ook kiezen voor een hoekbank met een stapfunctie. Zo hoef je niet in te leveren op kwaliteit en design.

Eetkamer

Het eetgedeelte is vaak de plek die je het minste gebruikt. Je gaat immers niet heel de dag aan de eetkamertafel zitten. Is de ruimte in je woning echt beperkt of heb je gewoon een kleine woonkamer, dan kan het een optie zijn om te kiezen voor een uitschuifbare tafel. Zo maak je in een handomdraai van een tafel van 90 x 90 centimeter, een grote tafel van 180 x 90 centimeter. Ideaal als je gasten krijgt en toch gezellig wilt tafelen.

Koken in een kleine keuken

Er zijn weinig dingen leuker dan gezellig samen koken. Dat betekent natuurlijk niet dat het ongezellig hoeft te zijn. Door op een slimme manier de keuken samen te stellen zorg je ervoor dat ook dat stukje van huis extra aangenaam is. Het je open keuken, dan kan het slim zijn om bij het samenstellen rekening te houden met een kleine bar. Je kan kiezen voor een extra diep aanrechtblad zodat je daar een eenvoudige bar mee kunt realiseren. Een bar originele barstoelen aanschaffen en je verandert een ogenschijnlijk saaie keuken in een spannende eet-en drinkhoek.