laminaat-leggen-cribio

6 tips als je zelf laminaat wilt gaan leggen

Terwijl laminaat steeds meer aan populariteit wint, is het niet zo dat je zomaar even laminaat kunt gaan aanschaffen. Een beetje voorbereiding is zeker wenselijk. Zo moet je niet alleen weten welk type laminaat je wilt hebben, maar ook hoeveel je nodig hebt. Ook de ondergrond speelt een belangrijke rol. Kortom, genoeg stof om over na te denken voor je aan de klus begint. Het goede nieuws is dat we zes belangrijke punten kunnen aanreiken om het een stuk makkelijker te maken.

1. Kies kliklaminaat

Terwijl je vroeger aan de slag moest met lijm om de verschillende vloerdelen met elkaar te verbinden, is het tegenwoordig een fluitje van een cent. Gewoon de delen aan elkaar klikken alsof je met Lego aan het spelen bent. Een beschadigde plank is dan ook geen probleem, die vervang je gewoon. Nog leuker: ga je verhuizen dan kun je in veel gevallen zelfs de vloer meenemen.

2. Kijk of je een V-groef wilt of niet

Niets is mooier dan laminaat met een mooie V-groef. Je vloer krijgt daardoor een natuurlijke uitstraling en het lijkt nog het meeste op de klassieke houten vloer, maar dan wel een stuk goedkoper. Heb je laminaat zonder die V-groef, dan krijg je juist een hele strakke vloer waarbij de verschillende delen naadloos op elkaar aan sluiten. Aan jou dus de keuze.

3. Bepaal de dikte

Nog belangrijker dan de ‘look’ van je nieuwe vloer is de dikte. De meest gebruikte diktes zijn 8 en 7 millimeter. Wordt je vloer intensief gebruikt, dan is het verstandig om dikker laminaat te kiezen. Uiteindelijk zal ook de toplaag van je laminaat gaan slijten en het zou een dure grap worden als je elk jaar een nieuwe vloer moet leggen.

laminaat-tips-cribio

Lees ook: Dit zijn de vloertrends voor 2021

4. Koop 5 – 10 procent meer

Ga je aan de slag met het zelf leggen van laminaat, koop dat iets meer. Het gebeurt zelden je exact toe komt met de berekende hoeveelheid. Je zal delen op maat moeten zeggen waardoor je uiteindelijk zon 5% – 10% verliest. Ook al doe je het heel secuur, het is ronduit vervelend als je net 1 of 2 planken tekort komt. Een ander voordeel is je makkelijk een plank kan vervangen als je nog wat over hebt gehouden. Ook laminaat kan immers bij normaal gebruik beschadigen.

5. Vergeet de ondergrond niet

Terwijl je misschien denkt dat het eenvoudig is om een nette vloer te installeren, hangt veel af van de ondergrond. Sterker nog, woon je in een appartement dan zal je verhuurder mogelijk zelfs eisen stellen aan de geluidsisolatie van je ondervloer. Ben je slim, dan koop je die ondergrond er dus gewoon bij zodat je problemen achteraf kunt voorkomen.

6. Laat het laminaat acclimatiseren

Laminaat is een houtproduct. Dat betekent dat je rekening moet houden met de werking van hout. Kortom, het kan krimpen en uitzetten. Ga je aan de slag met laminaat, laat het dan eerst even acclimatiseren. Nog een goede tip: verwerk het niet bij een temperatuur van meer dan 20 graden.