energie-besparen-in-huis-cribio

Energie besparen in huis : een beter milieu begint bij jezelf!

Een beter milieu begint bij jezelf. Deze bekende slogan uit de jaren ’90 is met de opwarming van de aarde actueler dan ooit. Om het milieu te ontlasten, moeten we met zijn allen minder fossiele brandstoffen gebruiken. Wat kun je zelf doen? Flink wat energie besparen. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee!

In dit artikel behandelen we een aantal tips om energie te besparen. Ook kijken we naar het overstappen van energieleverancier.

Tips voor energiebesparing

  • Let op het sluipverbruik in huis. De meeste energie wordt bij een apparaat in de stand-by stand gebruikt. Trek de stekker altijd uit apparaten die je niet gebruikt of kies voor een stekkerdoos waarbij je alles in één keer uit kan zetten.
  • Vervang gloeilampen voor ledverlichting. Een ledlamp is zo’n 75% zuiniger en gaat ongeveer 10x langer mee. Het is wel flink duurder in de aanschaf, maar dit heb je er al snel uit.
  • Een inkoppertje: doe de verlichting uit in ruimtes waar je niet bent.
  • Let bij het vervangen van huishoudelijke apparaten op het energielabel. Let op: vanaf maart 2021 veranderen deze labels.
  • Dicht kieren en spleten in huis en voorkom daarmee tocht. Zo blijft het behaaglijk. Vergeet niet dagelijks het huis 15 tot 30 minuten te ventileren. Anders komt er te veel vocht in huis en vochtige lucht warmt moeilijker op. Dit kan enkele tientjes per jaar opleveren.
  • Isoleer vloeren, spouwmuren en het dak. Hiermee voorkom je dat er warmte weglekt. Vergeet ook het dubbel glas niet in de ramen!! Vanuit de overheid zijn hier subsidiepotjes voor.
  • Met een slimme thermostaat kan je precies voorprogrammeren wanneer de verwarming aan of uit gaat. Zo vergeet je nooit meer om de verwarming uit te zetten.
  • Investeer in zonnepanelen. Ook hier zijn subsidiepotjes voor. Wanneer je in een huurhuis woont, zijn woningbouwverenigingen bereid om tegen een hogere huur zonnepanelen op het dak te plaatsen. Alles wat te veel wordt opgewekt, wordt vervolgens terug geleverd aan de energieleverancier. 
  • Indien mogelijk kies dan voor een warmtepomp. Dit werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de warmte die al in een bron zit. Met deze warmte kan nog meer warmte opgewekt worden en dat scheelt dus elektriciteit! 
  • Wees zuinig met water. Als je minder warm water gebruikt, kost het minder energie om dit te verwarmen.

Overstappen

De belangrijkste tip is om energieleveranciers te vergelijken. Voor het milieu maakt dat niet veel uit. Voor je portemonnee kan het een aantal tientjes per jaar schelen. Bovendien wekt niet elke leverancier zijn stroom duurzaam op. Sommigen gebruiken nog steeds veel fossiele brandstoffen. Op Internet kan je gemakkelijk alle energie bedrijven vergelijken. Kies de goedkoopste energieleverancier en begin met besparen.

We hopen je een eindje op weg te hebben geholpen om energie te besparen in huis. Want een beter milieu begint bij jezelf!