tips-voor-een-kleine-tuin-cribio

Tips voor een kleine tuin: 4 handige tips op een rij!

Hoewel eigenlijk iedereen er van droomt om een grote tuin bij het huis te hebben, is dat niet voor iedereen weggelegd. Maar dat is helemaal niet erg! Een kleine tuin is namelijk ook heel leuk. Het is vaak veel knusser en makkelijker te onderhouden. Bovendien zijn er tal van tips en trucs die je kunnen helpen om het maximale uit je kleine tuin te halen. Die zullen natuurlijk in dit artikel voorbij komen!

Tips voor een kleine tuin

Belangrijk is om te bedenken dat het helemaal niet erg is om een kleine tuin te hebben en dat je het maximale er uit moet zien te halen. Er zijn overigens genoeg mensen die helemaal geen tuin hebben. Dus als bij jouw huis een tuin is inbegrepen, mag je jezelf eigenlijk al gelukkig prijzen. Hieronder 4 tips voor een kleine tuin!

1 Hoogte creëren 

Om het maximale uit je kleine tuin te halen, is het belangrijk om niet alleen horizontaal te denken, maar ook verticaal. Sowieso is een tuin met alleen maar groen op de grond al een beetje saai. Dus het is belangrijk om ook in de hoogte te denken. Aarzel dus niet om bijvoorbeeld een verhoogd terras in je tuin aan te leggen of om een boom te planten in je kleine tuin. Ook een klimopplant die omhoog groeit, zorgt voor meer hoogte.

2 Optisch bedrog

Hoewel je tuin misschien klein is, zijn er wel allerlei trucjes die ervoor zorgen dat je tuin optisch groter lijkt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om spiegels in je tuin op te hangen en een smal pad door het midden van de tuin te laten lopen. Daarnaast is het een aanrader om juist veel grote dingen in je tuin neer te zetten. Kies dus voor grote tegels in de tuin en grote plantenbakken. Deze dragen bij aan een optisch grotere tuin.

3 Genoeg plek om te zitten

Het allerbelangrijkste van een tuin is natuurlijk dat je er zelf lekker in kunt ontspannen. Als het zomer is, wil je in de zon in je tuin kunnen zitten. Daarom is het ook in een kleine tuin belangrijk om genoeg ruimte te hebben om te zitten. Het is natuurlijk wel prettig als je in de zomermaanden ook lekker in je tuin kunt dineren, dus moet er wel voldoende plek zijn voor in ieder geval een eettafel en genoeg stoelen. 

4 Vier seizoenen

Aangezien je een kleine tuin hebt, kun je misschien niet alles planten wat je zou willen. Toch wil je het hele jaar door kunnen genieten van kleur in je tuin. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de seizoenen. Kies bijvoorbeeld voor krokussen, die al heel vroeg in het voorjaar groeien. Verder is het aan te raden om bijvoorbeeld te kiezen voor een boom, die bloeit in de zomer en in de herfst prachtig verkleurt. De mogelijkheden zijn, ondanks de kleine tuin, eindeloos.