tuin-winterklaar-maken-cribio

Je tuin winterklaar maken: 4 tips!

Mensen met een tuin zijn er ieder najaar weer mee bezig: het winterklaar maken van de tuin. Oorspronkelijk was de bedoeling van de tuin winterklaar maken vooral dat je er voor moest zorgen dat deze netjes was. Uitgebloeide bloemen en planten kun je bijvoorbeeld uit de tuin verwijderen, aangezien deze alleen maar in de weg staan. De laatste jaren zijn tuinliefhebbers hier deels op terug gekomen, aangezien de stengels sommige uitgebloeide bloemen en planten nog voor een best leuk winters effect kunnen zorgen. Zeker als het ook nog gaat sneeuwen en er een sneeuwlaag in de tuin ontstaat. Daar komt bij dat een ‘slordige’ tuin ook goed is voor de dierenpopulatie in de tuin. Die profiteren juist van bladeren en resten van planten. Maar welke taken dien je dan wel te doen om je tuin winterklaar te maken volgens de moderne visie? 

Het gazon maaien

Tot ongeveer 6 graden Celsius blijft het gras van je gazon groeien. In het najaar kom je rond oktober ongeveer bij het punt dat de gemiddelde temperatuur daar onder duikt. Na oktober hoef je dus je gras niet meer te maaien. Wel is het belangrijk dat je in deze maand het gras niet te kort maait, aangezien het niet meer groeit. Als het gras heel kort is, dan is het niet goed bestand tegen de winter. Zet daarom bij het maaien in die periode de grasmaaier een stand hoger. Om je gazon extra goed te beschermen tegen de winter kan het handig zijn om het in oktober nog te bemesten. 

Het planten van bloembollen

In het najaar is het alweer tijd om de eerste bloembollen te planten voor het voorjaar. Je moet dan denken aan bloemen als de hyacint, narcis, tulp en krokus. Wie dat doet, kan al vroeg in het voorjaar weer genieten van de tuin, omdat de eerste bloemen alweer te zien zijn. 

Rozen snoeien

Over het algemeen wordt geadviseerd om rozen tot ongeveer 40 centimeter boven de grond te snoeien. Wacht hier wel mee totdat de bloem echt is uitgebloeid. Dit kan nogal eens variëren, afhankelijk van het weer in het najaar. Het is belangrijk om bij de roos juist wel de bladeren op te ruimen, ook die van de grond. Deze bladeren kunnen namelijk schadelijk zijn voor de nieuwe roos, die vanaf het volgende voorjaar weer moet gaan bloeien. 

Bomen snoeien

Ook bomen moeten gesnoeid worden. Bij veel bomen komt de sapstroom vanaf januari weer op gang, dus het belangrijk dat ze dan gesnoeid zijn. Zorg er dus voor dat je dit ruim voor januari hebt gedaan. Dit geldt met name voor berken, notenbomen en druivenbomen. Voor alle tips over het snoeien van bomen kun je terecht op de website van Praesy.