groene-energie-huis-cribio

Groene energie in huis? 3 dingen om rekening mee te houden!

In Nederland kiezen steeds meer mensen er gelukkig voor om over te stappen op groene energie. Dat is ook wel nodig, want de opwekking van grijze energie is namelijk schadelijk voor het milieu en daarnaast wordt grijze energie opgewekt door gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk en zijn dus op een gegeven moment simpelweg op. Daarnaast komen bij de productie van grijze energie veel schadelijke stoffen vrij. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan koolstof- zwavel- en stikstofdioxide. Deze stoffen zijn erg slecht voor het milieu. Bij het opwekken van groene energie komen dergelijke schadelijke stoffen niet vrij. Bovendien wordt groene energie opgewekt uit natuurlijke onuitputtelijke bronnen. Groene energie wordt namelijk opgewekt uit o.a. water, wind of biomassa. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, wanneer je groene energie in huis haalt. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Is je stroom daadwerkelijk groen?

Als je een positieve bijdrage wil leveren aan het milieu, dan is het nemen van bijvoorbeeld groene energie van Greenchoice een stap in de juiste richting. Toch is het belangrijk dat je wel controleert of jouw groene stroom daadwerkelijk groen is. Jouw groene stroom is namelijk lang niet altijd zo groen als je denkt. In Nederland kunnen de energieleveranciers namelijk niet voldoen aan de vraag naar groene energie, waardoor het deels uit het buitenland moet worden geïmporteerd. In het buitenland zijn echter lang niet overal de regels even streng als in Nederland. In de meeste landen mag energie veel sneller groene energie worden genoemd dan in Nederland. Als deze energie in Nederland opgewekt zou zijn, zou het dan geen groene energie genoemd mogen worden. Toch importeert Nederland het als groene stroom. Gelukkig kun je zelf controleren waar jouw groene energie vandaan komt. Ieder jaar op 1 mei krijg je namelijk de jaarrekening voor stroom, waar de herkomst op vermeld staat. Je kunt zelfs aangeven bij de leverancier dat je alleen gebruik wil maken van in Nederland opgewekte groene energie. 

Hoe kun je minder stroom gebruiken?

Toch is het natuurlijk het allerbeste om minder stroom te gebruiken. Natuurlijk is het tegenwoordig haast onmogelijk om helemaal geen gebruik te maken van stroom, maar veel huishoudens zouden eenvoudig hun stroomverbruik kunnen verminderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alle gloeilampen in huis te vervangen door ledlampen of apparaten echt uit te schakelen als je ze niet meer gebruikt. Als iedereen in Nederland dat nou doet, kunnen we samen een enorm verschil maken. Dit natuurlijk in combinatie met andere duurzame aspecten. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van tweedehands meubels en/of het goed isoleren van je huis.

Hoe kun je zelf groene stroom opwekken?

Een deel van de stroom die je gebruikt, kun je natuurlijk ook zelf opwekken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten leggen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van subsidie voor het aanleggen van zonnepanelen. Ook kun je tot 2023 gebruik maken van de huidige salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de door jou opgewekte stroom die je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dan natuurlijk een financiële vergoeding.