moestuin-tips-cribio

Een succesvolle moestuin: 4 eenvoudige tips!

Het als hobby hebben om een moestuin te onderhouden, heeft echt enorm veel voordelen. Los van dat je het dus leuk vindt om in je eigen groentetuintje aan de slag te zijn, kun je er ook nog eens je energie in kwijt. Aangezien het onderhouden intensief is en het dus veel energie vergt, verbrand je een hoop calorieën. Naast dat het leuk is en zorgt voor meer beweging, is het ook nog eens goed voor het milieu. Als je immers je eigen groenten verbouwt, hoef je ze niet meer te kopen in de winkel. De vervuiling door de transport van groenten naar de supermarkt is dus niet meer nodig. Verder is het ook een stuk goedkoper om je eigen groenten te verbouwen, dan wanneer je het steeds weer moet kopen in de supermarkt. Alleen maar voordelen dus!

Succesvolle moestuin

Als je twijfelt of je een moestuin moet beginnen, aarzel dan niet. Het heeft vele voordelen en is superleuk! Een stukje van je tuin reserveren voor een moestuin is een van de beste beslissingen die je kunt maken. Om je op weg te helpen, zullen we je enkele tips geven over hoe je een succesvolle moestuin kunt maken. 

succesvolle-moestuin-cribio

1. De grond klaar maken

Voordat je begint met het aanleggen van een moestuin, is het belangrijk dat je de grond goed klaar maakt. Als je vanuit het niets begint met het zaaien, dan zul je zien dat de kans op succes niet heel groot is. Hoe maak je de grond dan klaar? Het is belangrijk om ten eerste de grond goed door te spuiten. Ten tweede is het een aanrader om al het onkruid met wortel en al te verwijderen, zodat de planten de ruimte hebben om te groeien. Als laatste is het een tip om de bovenlaag van de grond, waarin je wil gaan zaaien, te mengen met tuinaarde en/of mest. 

2. Wees niet te enthousiast met zaaien

Zeker als beginner is het misschien onhandig om direct een enorme moestuin te maken. Probeer klein te beginnen, want dan ben je er al meer tijd en moeite aan kwijt dan je op voorhand zou denken. Ook is het belangrijk om niet te geconcentreerd te zaaien. Met andere woorden: te veel zaadjes op een kleine stuk grond is zeker geen aanrader. De planten hebben immers de ruimte nodig om te groeien. 

3. Water en licht

Het is logischerwijs van essentieel belang dat de planten in jouw moestuin toegang moeten hebben tot genoeg water en licht. Daarom is het belangrijk regelmatig water te geven. Zoals mensen veel energie verbruiken om te groeien, zo gebruiken planten veel water om te groeien. Het is dus belangrijk om eens per drie dagen in ieder geval water te geven als het niet heeft geregend. Daarnaast is het belangrijk dat planten genoeg zonlicht krijgen, maar ook dat ze genoeg schaduw krijgen. Planten kunnen namelijk verbanden, als ze te veel in de zon staan. Zorg dus ook voor genoeg schaduw. 

4. Ongedierte en vogels

Je zult merken dat, wanneer je jouw aardbeien bijvoorbeeld niet afdekt, ze allemaal worden opgegeten door vogels. Ook slakken en rupsen vreten alles in je moestuin op. Dek dus op tijd je plantjes af. 

Heb jij een moestuin of zou je wel een moestuin willen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!