tiny-house-duurzaam-cribio

Duurzaam wonen doe je in een ‘Tiny House’!

Duurzaamheid is een hot item, maar dat wil niet zeggen dat het enkel betrekking heeft op de kleding die je draagt, de manier waarop je het afval scheidt en het voorkomen van energieverspilling. Ook bij het kiezen van een woning kan duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Een van de laatste trends is het ‘tiny house’. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kleine woning. Vergis je echter niet, ook een tiny house van tal van voordelen ten opzichte van een traditionele woning.

Extreem laag energieverbruik

Een van de meest opvallende eigenschappen van een tiny house is het lage energieverbruik. Door het toepassen van energiebesparende maatregelen kun je met een tiny house al snel een besparing van 90 procent op je energienota realiseren. Nog een voordeel? Een tiny house is snel opgebouwd. Zo kun je een tiny house van 130 vierkante meter in amper vier dagen bouwen. Pak je koffers maar alvast in.

Minimalistisch design

Een tiny house is behalve relatief klein ook nog eens ontworpen vanuit een minimalistische en milieuvriendelijke levensstijl. Geen consumentisme en geen kapitalistische invloeden dus. Kortom, ideaal! Het is geen concept met vastomlijnde ideeën, maar een manier van leven met de beschikbare, natuurlijke materialen. Dat gezegd hebbende, is het gebruik van natuurlijke materialen of ecologisch verantwoorde materiaal een absoluut vereiste. Alhoewel zo’n tiny house al snel erg knus is door de beperkte omvang, is er wel degelijk zorg besteed aan de architectuur. Dit is een duidelijk pluspunt, door een tiny house slim te ontwerpen wordt elke ruimte optimaal benut. Uiteindelijk gaat het erom dat er niet enkel in een tiny house wordt geslapen, maar juist ook wordt geleefd.

Kosten Tiny House

Maar hoe duur is een Tiny House? Dit verschilt nogal. Hoe groot moet het huis zijn? Welk materiaal gebruik je? En hoe richt je het in? Ook kun je kiezen voor een ontwerp of maat, of kiezen voor een bestaand ontwerp. Laatstgenoemde is logischerwijs een stuk goedkoper. Zo heb je al Tiny Houses voor 10.000 euro.

Zou jij overwegen om in een tiny house te wonen? En waarom? Laat het ons weten in de reacties hieronder!