eettafel-diy-cribio

DIY: 5 tips om je eettafel een trendy look te geven!


Je hebt ooit wel eens voor het dilemma gestaan: je meubels beginnen aardig wat sporen van slijtage te vertonen, maar ze zijn eigen nog te goed om weg te gooien. Zal ik nu wel of geen nieuwe meubels kopen? Het voordeel van kopen is dat je in een keer je interieurstijl kunt aanpassen. Het nadeel is net zo belangrijk: het kost vaak weer een behoorlijk bedrag. Het goede nieuws is dat vervangen eigen niet direct nodig is. Is je eetkamer tafel bijvoorbeeld al flink aan het slijten, dan kun je ervoor kiezen om dit zelfstandig te renoveren. Dat is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens leuk om te doen.

1. Zet de houten eettafel in de olie of was

Hout leeft en dat betekent in veel gevallen dat je het ook zal moeten verzorgen. Doe je dat niet dan zul je snel merken dat de kwaliteit van het product achteruit holt. Door de tafel regelmatig met olie te behandelen zorg je ervoor dat de tafel mooi blijft en er weer een tijdje tegen kan. Ga je aan de slag met olie, zorg er dan eerst voor dat de (beschermende) waslaag is verwijderd en verwijder eventueel de laklaag. Zorg ervoor dat de tafel stofvrij is zodat de olie mooi in het hout kan intrekken. Laat het vervolgens goed drogen en geef de tafel een kleur die goed bij je interieur past.

2. Verf de tafel in een andere kleur

Mocht je echt helemaal toe zijn aan iets anders, overweeg dan om de tafel een andere kleur te geven. Welk materiaal je ook wilt gebruiken is helemaal aan jou. Leef je uit en wees creatief! Wil je het echt trendy maken, overweeg dan ook om de muur een kleurtje te geven zodat er een waanzinnig mooi contrast ontstaat. Ga je met verf aan de slag, laat je dan goed voorlichten en kies voor een kwalitatief goede verf.

3. Kleed het aan met een tafelkleed

Heb je helemaal geen zin in allerlei toeters en bellen, hou het dan gewoon lekker basic. In veel gevallen is het al voldoende om de tafel lichtjes op te schuren en te decoreren met een mooi tafelkleed. Zet er een leuke vaas of gebruik een fruitschaal om het helemaal af te maken.

eettafel-diy-kleedje-cribio

Lees ook: Pallets in je interieur verwerken: 5 handige tips!

4. Geef de eettafel nieuwe poten

Eigenlijk heb je niet veel nodig om je oude tafel een nieuw leven te geven. Ben je een beetje handig, dan kan het al volstaan om de oude poten te vervangen door een nieuw en modern onderstel. Zo kun je op een subtiele manier industriële elementen toevoegen aan je interieur zonder dat je gelijk je portemonnee moet trekken. Ook vintage poten onder een modern tafelblad kan zorgen voor een verfrissend effect.

5. Pimp het tafelblad met folie

Interieurfolie is prima te gebruiken om een verrassend effect te realiseren. De grote stickervellen zijn verkrijgbaar met diverse prints zodat je van die saaie tafel direct een spannende blikvanger maakt. Liever een chique uitstraling? Kies dan voor plakfolie met een marmerpatroon. Je tafel is dan niet van echt te onderscheiden. 

Zo, dit waren onze tips voor een trendy eettafel. Zo kan je eetkamer er weer even tegenaan!